PINJOLE - eko (125g)
PINJOLE - eko (125g) Nekaj idej, kako uporabiti pinjole v kuhinji: za predjed jih dodamo lahko različnim kremnim juham, obogatimo okus solate iz špinače in rabarbare, z njimi napolnimo sardine, ki jih nato na hitro popečemo na malo olja ... Kot glavno jed lahko pinjole ponudimo v raznih solatah, kot so na primer sadna tofujeva solata z gobicami, sirovo-jabolčna solata z gobicami, razne testeninske solate, vse zelene solate, h katerim dobro denejo popečen sir, gobice, seitan ... Dodamo jih lahko skoraj vsem testeninskim omakam si naredimo pesto po lastni domišljiji.. Pinjole so nepogrešljive pri nadevih tako zelenjavnih kot sadnih. Dodamo jih nadevom za paprike ali paradižnike, jajčevce ali bučke, ... Pinjole bodo obogatile tudi okus različnih prilog: pečenega krompirja, dušene špinače ali blitve, različnih zeliščnih rižot, kuskusa, ... Odlično okus dobimo, če pinjole kombiniramo z rozinami, medom, murvami ali suhimi slivami in marelicami. Okusne so tudi v različnih sladicah: zdrobljene na pitah, v sladoledih in piškotih.

Poreklo; Kitajska
EKO Certifikat: UK5
Naša cena: 9.99 €
Redna cena: 9.99 €
Bogatstvo oleinske kisline
Vračanje k pravirom
Menda predvsem zato, ker o sibirskem boru v povezavi z vračanjem k pravirom beremo v knjigah Anastazije, se na področju zdrave prehrane prebija v ospredje s semeni, ki so nadvse podobna pinjolam, a tudi z njihovim hladno stisnjenim oljem. Pinjole so oluščena semena pinije, sredozemske vrste bora. V Severni Ameriki in Aziji uspeva še kakih deset vrst bora s podobno velikimi in užitnimi semeni.

Po sestavi so si vsa dokaj podobna; semena sibirskega bora pri tem niso izjema. Spadajo med najbolj mastne oreške in semena sploh, saj vsebujejo do 60 odstotkov maščob s prevladujočim deležem nenasičenih maščobnih kislin. Med njimi ne manjka linolenske (omega-3) maščobne kisline, kar je pri zdajšnjem presežku linolne (omega-6) maščobne kisline, predvsem po zaslugi sončničnega olja, zelo dobrodošlo.
Čeprav semena sibirskega bora vsebujejo vitamine, kot njihov vir - z izjemo vitamina E - niso pomembni. V želji po teh vitalnih sestavinah hrane raje sežemo po sadju in predvsem zelenjavi, po možnosti ekološko pridelani.

Za prebavo in dihalne poti
Zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščob so semena sibirskega bora, tako kot pinjole, zelo občutljiva za oksidacijo in kmalu postanejo žarka, zato jih ne hranimo več kot dva do tri mesece in še to po možnosti v zaprti posodi v hladilniku. Uporabljamo jih kot dodatek solatam, kuhani zelenjavi, juham in enolončnicam. Vedno jih dodamo na koncu, ko je jed že na krožniku.

Po zdravilni plati se pinjole, semena sibirskega bora in drugih vrst borov izkazujejo predvsem s spodbudnim vplivom na prebavo in dobrodejnim vplivom na dihalne poti. V zvezi z njimi pozna zdravilska lirika še marsikaj, vendar tovrstne dobrodejnosti za zdravje pridejo do izraza le, če uživamo semena vsakodnevno kot temeljno maščobno hrano in živimo v sibirskih divjinah. Sicer si pomagamo z orehi, lešniki in drugimi ne znatno drugače učinkujočimi tukajšnostmi.
(vir: Viva)
Priporočamo ...
Pinjole imajo prijeten, nežen okus, njihovo meso pa se v ustih kar stopi. Veljajo za najslajša jedrca, takoj za indijskimi oreščki. Poleg tega da jim pripisujejo visoko hranilno vrednost, pinjole marsikje cenijo tudi kot afrodiziak. Vsebujejo veliko proteinov (kar 31%), železa, fosforja in nekatere vitamine skupine B, dobro vplivajo na prebavo in dihalne poti.